DA BI IMALI ZDRAVU ŠTITNU ŽLEZDU MORATE JESTI UGLJENE HIDRATE – ŠEĆERE!

 

Iako je mit o lošim šećerima već odavno razotkriven, mnogi lekari i nutricionisti još uvek veruju u njega, i preporučuju izbegavanje šećera.

Donekle mogu da razumem taj pokret, gojaznost je veliki problem današnjice, a izbacivanje šećera stvarno doprinosi gubljenju na težini – KRATKOROČNO!

Ne želim da budem surova, ali ako ćemo realno, i ako odsečete sebi levu ruku i to će doprineti gubljenju na težini, zar ne?

Ali to nikada ne rešava problem, a vašoj štitnoj žlezdi nanosi ogromnu štetu!

Ne brinite, nisam ni ja pobrala svu pamet ovoga sveta, i ja sam kao i vi morala to da naučim na teži način.

Godinama sam slušala lekare i njihove savete o izbegavanju šećera , bile su to godine borbe, konstantnog gladovanja i želje za slatkim, i kako sam kasnije saznala, godine kada sam najviše uništila svoju štitnu žlezdu!

  • Temperatura tela mi je pala na 34,5-35 C
  • Ruke i stopala su mi uvek bili hladni
  • Stalno sam bila umorna
  • Nisam mogla da podnesem ni najmanji stres i svaki mali problem mi je delovao ogroman i nerešiv
  • ……..

Dok sam radila kao fitnes instruktor, izbegavanje šećera je bila glavna tema medju mojim devojkama. Godinama sam slušala kako moraju da izdrže da ne večeraju posle treninga, kako su „zavisne od slatkog“,…….. Mnoge su stvarno bile vitke i izgledale su dobro, ali su se osećale grozno, stalno su se žalile na vrtoglavice, nedostatak energije, depresiju,…….

 

 

OSEĆATE SE BOLJE NA ISHRANI BEZ ŠEĆERA? NEĆETE DUGO!

Nije neuobičajeno da se osećate bolje i čak i izgubite nekoliko kilograma kada izbacite šećere, ali to je samo kratkoročno.

Pokušaću da vam objasnim zašto je to tako.

Kada izbacite šećere iz ishrane vaš šećer u krvi opadne ( sto je takodje veoma štetno za dijabetičare, ali o tome neki drugi put).

Kada vam šećer u krvi opadne, telo aktivira hormone stresa u cilju kompenzacije, uključujući i adrenalin.

Adrenalin (dok ste u stanju da ga proizvodite) čini da se osećate sjajno!

Ali to nije održivo.

Vaše telo može da proizvodi hormone stresa jedno odredjeno vreme, ali ne trajno. Zašto?

Zato što je hormon štitne potreban za proizvodnju hormona stresa.

Znači dok izbegavate šećer, vaša štitna sve slabije radi, potreba za hormonima stresa postaje sve veća, a mogućnost vaše štitne da ih proizvodi sve slabija.

I tako ćete jednom doći do toga da telo ne može više da proizvodi ni hormone stresa, i onda ste stvarno u nevolji!

U tom trenutku nastaju ozbiljne bolesti i poremećaji!

 

ŠEĆERI SU PRIJATELJI VAŠE ŠTITNE ŽLEZDE

Šećeri-ugljeni hidrati igraju veoma važnu ulogu kod vaše štitne žlezde a posebno jetre. Kao što sam pisala u prethodnom tekstu „ Da bi izlečili štitnu žlezdu prvo izlečite jetru“ šećeri igraju veoma važnu ulogu u balansiranju šećera u krvi, i uvek tako počinjemo oporavak.

 

I na kraju, naravo da nisu svi šećeri isti, smatram da je to glavni razlog zašto ljudi upadaju u zamku izbegavanja šećera. O tome opširnije uskoro!

Leave a Comment