Definicija zdravlja

Woman wearing hoodieSvetska zdravstvena organizacija definiše zdravlje kao “stanje kompletne fizičke, psihičke i socijalne dobrobiti, a ne obavezno odsustvo bolesti ili slabosti”. Francuski lekar Georges Canguilhem je u svojoj knjizi 1943. god. “Normalno i patološki” definisao zdravlje kao sposobnost adaptacije na uslove sredine. On je verovao da za svaku osobu zdravlje ima drugu definiciju.

Kardiolog Broda Barnes je verovao da je zdravlje isto što i dobar metabolizam. U svojoj knjizi “ Hipotireoza: neočekivana bolest”, Barnes povezuje zdrav metabolizam sa toplim telom (36.6-37 C), dobrim varenjem i svakodnevnim pražnjenjem creva, zdravom kožom, sjajnom kosom, jakim noktima, kostima i zubima, dobrom plodnoću i željom za seksom, menstruacijom bez PMS-a, zdravo srce, bistar um, ne često mokrenje, duboki okrepljujući san, dobra energija ceo dan, vitko mišićavo telo, nedostatak bolesti i osećaj zadovoljstva i sreće.  Dr. barnesovo istraživanje je pokazalo direktnu povezanost između dobrog metabolizma i dobrog zdravlja. Lično bih se složila sa njim u potpunosti. Dr. Barnes  je proveo 35 godina svog života tretirajuci svoje pacijente sa terapijom za štitnu žlezdu, umesto drugih standardnih lekova i procedura sa mnogo uspeha. On je razumeo da štitna žlezda upravlja sa svim metaboličkim procesima u telu. Bez štitne žlezde i njenih hormona, metabolizam bi polako stao, sto bi sledile bolesti i razni poremećaji i vrlo brzo bi usledila i smrt.

b5   Vaša tiroidna/štitna žlezda je žlezda u obliku leptira i nalazi se na prednjoj strani vrata.  Ona je najveća endokrina žlezda i nazivaju je još i Glavna žlezda, pošto ona upravlja sa svim metaboličkim procesima u telu.

Štitna žlezda sintetiše 4 hormona: T1, T2, T3 i T4. Svaki od ovih hormona je sačinjen od proteina tirozin i jod. Broj posle slova T označava broj molekula joda koji su pripojeni na tirozin. T4 i T3 su najobilniji i na njih ćemo se i fokusirati.

Tiroksin (T4): je primarni tiroidni hormon. Primarni je zbog toga sto se proizvodi 4 puta više nego hormon T3. Ipak, on je mnogo manje aktivan od T3, 80% T4 hormona se pretvara u aktivan T3 u jetri, bubrezima, hipofizi I slezini.

Triiodotironin (T3): je najaktivniji tiroidni hormon. Ipak, vrlo malo ga se proizvodi u štitnoj žlezdi; ostatak je pretvoreni T4 u jetri, bubrezima, hipofizi i slezini. T3 je 10 puta aktivniji od T4.

Kalcitonin: štitna žlezda takodje proizvodi hormon kalcitonin, koji je zadužen za regulaciju kalcijuma, zajedno sa paratiroidnim hormonom (PTH). Kalcitonin se oslobadja kada je je nivo kalcijuma u krvi previše visok. PTH se oslobađa kada je nivo kalcijuma u krvi previše nizak.

1950-tih godina, Dr. Barnes je objavio da 40% gradjana amerike ima problema sa slabim radom štitne žlezde i sporim metaboliznom. Danas, sa povećanim unosom hrane koja škodi štitnoj žlezdi ( preradjena hrana, soja, biljna ulja, žitarice, leguminoze i orašasti plodovi), i nedovoljnim unošenjem hrane koja podržava rad štitine žlezde (zasićene masnoće, šećeri, so i proteini životinjskog porekla), verujem da je taj broj još rastao. Dodajmo tu jos i antimetaboličke aktivnosti kao sto su sportovi izdržljivosti, povećan nivo stresa, preterano korišćenje lekova, preterano izlaganje radijaciji, nedostatak sna, i imamo pravu epidemiju.

Leave a Comment