MOJA PRIČA, KAKVU JA TO ISHRANU PROMOVIŠEM I KO JE DR RAYMOND PEAT

hqdefault

Prošlo je tačno godinu dana od dana kada sam odlučila da ću pisati o zdravlju i od kada imam svoj blog. Kada sam kao mala maštala o tome šta ću da postanem kada porastem, imala sam svakakve ideje, ali pisac i borac za zdravlje nikada nisu bila zanimanja na toj listi, niti smatram da imam talenat za pisanje. Da bi razumeli moj put i moje pisanje, moram vam opisati svoj život i trudiću se da bude što kraće.

Od rodjenja pa kroz celo detinjstvo sam bila dosta bolešljiva, nikada nisam bila ludo dete puno energije, stomak me je često boleo,  neobjašnjive upale pluća su bile moja tužna sudbina, uvek anemična i zaostajala sam u fizičkom razvoju. Sa 22 godine sam već obilazila lekare sa raznoraznim tegobama kao što su trnjenje ruku i nogu, stezanje u grudima, vrtoglavice, nepodnošenje vremenskih promena, uradili su sva moguća ispitivanja na meni, ispisivali mi raznorazne lekove i terapije, provodila sam sate i sate u bolnici na rehabilitaciji, ali uglavnom ništa nije pomagalo. Onda su lekari polako odustali od mene i odlučili da je to sve u mojoj glavi. Uspeli su i mene da ubede u to i nakon toga sledi dosta depresivan period u mom životu, svakodnevna unutršnja borba, svi su mi govorili da mi je loše zato što sam nervozna, a ja sam u dubini duše znala da je upravo obrnuto…..da sam nervozna zato što mi je loše! I tako je počeo moj put ka zdravlju koji je bio jako dug, iscrpljujući i često pogrešan, posvetila sam se sportu i zdravoj ishrani, ili bar što sam u to vreme smatrala zdravom ishranom! Počela sam da kupujem knige i istražujem internet, i isprobavala sve. Navedite neku dijetu i ja sam bila na njoj, od ishrane prema krvnim grupama, preko vegetarijanizma, veganizma, paleo,makrobiotike, pravlno kombinovanje hrane…… sve sam ih proučila do detalja, pridržavala se do krajnosti i ništa….. ni jedna mi nije pomogla (a sada već znam da su mi još više naškodile). Onda sam se udala, rodila prvog sina i sa zaprepašćenjem shvatila da je on isti ja, od prvog dana svog života je imao stomačnih problema, alergije,…. opet smo obišli sve lekare, stavljali su nas na razne dijete, slali na alergo testove i razna skupa ispitivanja i opet ništa, dijagnoze nema, šta je-tu je, nismo imali sreće. Mislim da se tu desila eksplozija u mojoj glavi, već sam se bila pomirila sa tim da ja imam takav život, ali nisam mogla zamisliti da moj sin doživi istu sudbinu! I tako sam jedan dan lutajući internetom naišla na rad Dr. Ray Peat-a , i od tog trenutka je sve krenulo na bolje!

Dr. Peat je čovek čiji rad pomaže mnogim ljudima. Ima doktorat iz biologije, specijalizaciu iz fiziologije. Većina njegovog rada i istraživanja bazira se oko hormona, metabolizma, rada štitne žlezde i ishrane. Njegove tekstove možete čitati na www.raypeat.com . Njegov  stil pisanja je akademski i filozofski, tako da ga je teško razumeti, posebno ako vam engleski jezik nije baš sjajan. Lično ga proučavam već punih 5 godina, polako sam unosila njegove preporuke u svoj stil života i jedino što mogu da kažem za tog čoveka je da je genije, da nam je spasio život i da je veoma žalosno što živimo u društvu kome nije od koristi da budemo zdravi  i što jedan takav čovek nikada neće dobiti priznanje za svoj rad, jer industrija hrane i farmacija vladaju svetom!

Znači ishrana i način života koje ja promovišem je znanje ovog divnog čoveka, do koga je jako teško doći i čije znanje na žalost nikada neće biti priznato! Nakon što je meni i mom sinu toliko pomoglo primenjivanje njegovih ideja, jednostavno ne mogu da ćutim o tome, osećam da je moja dužnost da širim to znanje.

I za kraj, želim da razumete da ne postoji jedna dijeta za svakoga, niti očekujem da svi prihvatite i počnete da primenjujete njegove ideje 100%. Ideja je da se svi pronadjete u delu koji je vama potreban i pomognete sebi. Ako imate zdrav metabolizam i osećate se dobro, samo tako nastavite i nemojte menjati ništa! Na žalost, koliko ja vidim i slušam ljude koji mi se javljaju kada čitaju moje tekstove, loš metabolizam je postao epidemija, tako da većina može da ima mnogo koristi od rada i istraživanja Dr. Ray Peat-a.

1 Comment

Leave a Comment