OSTATI POZITIVAN TOKOM HLADNE I MRAČNE ZIME

Danas mi je prva jutarnja misao bila: kako preživeti još jedan dan bez sunca? Priznajte, mnogo je teže biti pozitivan i motivisan ovih dana, kada je oko nas samo magla, hladnoća i mrak, nego u proleće ili leto. Bar kada bi sneg pao, pa da se deca raduju…..

Napravila sam sebi kafu, sela u omiljenu fotelju da je popijem i gledajući kroz prozor u sivo, maglovito jutro, došla mi je misao: “ Da nema ovih tužnih zimskih dana, nikada ne bih spoznala lepotu proleća!“

Ta misao mi je bila dovoljna da se oraspoložim i dobijem energiju za dan koji je predamnom.

Želim da podelim sa vama nekoliko trikova kako ostati pozitivan i motivisan tokom ovih sivih i hladnih dana.

 

1. ODREDITE ŠTA VAM OVIH DANA NAJVIŠE ODUZIMA ENERGIJU

Zapitajte se: šta je to što mi ovih dana oduzima najviše energije? Možda je to neka osoba, ili neki zadatak na poslu ili kod kuće koji odlažete duže vreme….
Kada ste odredili, sada vidite šta možete da poduzmete po tom pitanju. Ako je neka negativna osoba u pitanju, da li možete da skratite vreme koje provodite sa njom? Ako je neka obaveza koju odlažete i izbegavate, možda je danas dan da je uradite i rešite se toga….
Znam da su često veliki problemi nerešivi, ali uvek možete prepoznati šta vam izaziva stres, i ako trenutno ne možete uraditi ništa da se reši, jednostavno odlučite da vas to neće opterećivati i pronađite neki lakše rešiv problem.

 

2. VEŽBAJTE ZAHVALNOST

Dok sam gledala kroz prozor u sivo, hladno jutro, podsetila sam sebe kako sam srećna što imam topao dom, udobnu fotelju, toplu mirišljavu kafu u rukama, što sam zdrava,…..zahvalnost me uvek vrati u pravo rasoloženje kada mi krenu depresivne misli.

 

 

 

3. VITAMIN D

Svi znamo koliko je važno provoditi vreme napolju, i da je sunce najbolji izvor vitamina D. Ali kada su ovakve okolnosti, i kada nas sunce nije obasjalo danima, treba da nadoknadimo ovaj po meni možda i najvažniji vitamin. Istraživala sam mnogo o njemu, i odlučila da je najbezbednije i možda i najdelotvornije mazati ga na kožu umesto unositi oralno. Kupila sam u apoteci vitamin D u tečnom stanju, i razblažen sa malo kokosovog ulja, svaki dan utrljam malo na zglobove ili mesta gde je koža tanja da se što bolje apsorbuje.

 

4. NEMOJTE SEDETI U MRAKU

Dobro osvetlite prostoriju u kojoj provodite vreme, nije vreme da štedimo struju, bar ne u toj jednoj prostoriji u kojoj provodimo najviše vremena. Svetla prostorija nam popravlja raspoloženje i vraća energiju. Sveće su isto dobrodošle, možda bolje prirodne i one bez mirisa, ali to ostavljam vama da odlučite.

 

 

 

 

 

5. VEŽBAJTE

Svi znamo koliko vežbanje popravlja raspoloženje. Svi smo različiti: neko voli da vežba sam, a nekome treba grupna motivacija. Nekom treba sat i po vremena u teretani, a nekome 15 minuta trčanja,….. pronađite šta vam odgovara i držite se toga.

 

 

 

6. KRENITE U AKCIJU

Većina nas ima neki san ili želju, neki poslovni plan, želju da popravimo ishranu, neki hobi koji nas već odavno privlači, knjiga,…..
Sada je pravo vreme da krenete u akciju, ne moraju to biti krupni koraci, ili mogu,…
Ništa ne popravlja raspoloženje i samopouzdanje više nego kada radite na sebi i učite nešto novo.

Leave a Comment