ŠTA SAM NAUČILA O DIJETAMA I VEŽBANJU

 

downloadPoslednjih 40 godina, fitness je jedna od najprofitabilnijih grana industrije. Zdrava hrana i razni “zdravi”  dodaci hrani su svuda oko nas. Obasipaju nas raznim zdravim dijetama, LCHF, hrono dijeta, paleo, vegetarijanska, …. Svi se već na neki način hranimo zdravo i vežbamo, a ipak, većina nas je sve bolesnija i sve gojaznija. Nakon 10 godina rada kao fitness instruktor, morala sam da zaključim da tu nešto stvarno ne funkcioniše. Gledajući svoje devojke i razgovarajući sa njima kroz niz godina, shvatila sam da one koje su vitke i zdrave ne drže nikakvu dijetu, niti se opterećuju sa ishranom, dolaze da vežbaju jer vole i prija im malo pokreta posle celodnevnog sedenja na poslu ili na fakultetu, I VERUJUda ne mogu da se ugoje jer su nasledile brz metabolizam! Mi ostale, koje nismo medju tim “srećnicama” već ne pamtimo dan kada smo jele opušteno bez griže savesti, ili brojimo kalorije, ili gladujemo ili pratimo neku modernu “dijetu”, ne osećamo se dobro, depresivne smo, blede, bolešljive,… A kilogrami? Uvek na početku izgubimo nekoliko kilograma, pa se oni vrate, onda već malo teže gubimo kilograme, lakše se vrate,…..dok na kraju već jedemo minimalno, vežbamo I više nego što treba, a  kilogrami su još uvek tu.  Za svojih 10 godina rada,  mnogo devojaka i žena  sa kojima sam radila, nisam bila svedok NI JEDNOM SLUČAJU DA DIJETE I PRETERANO VEŽBANJE IMAJU EFEKTA NA DUŽE STAZE!

Stalno sam razmišljala, zašto moje devojke ne mršave, preispitivala svoje sposobnosti, pojačavala treninge, pojačavala kardio, jednostavno, mršave devojke su ostajale mršave, a buce ostajale buce!

Onda sam se zapitela: “da li je moguće da postoji još nešto osim dijete i vežbanja ?”

I počela sam da proučavam ženski organizam, hormone, dijete, stres, moderan način života,……

I onda su se kockice napokon posložile!

Živimo u vreme kada loš-oslabljen metabolizam postaje epidemija! Verujem da se već radjamo sa sporijim metabolizmom (mutacija ćelija i efekat ishrane naših roditelja), a nakon toga nastavljamo da slabimo metabolizam načinom života, hranom koju jedemo, hemikalijama koje unosimo, takodje hormoni i lekovi, stres, nedostatak sna, preterano vežbanje i iscrpljivanje organizma,…..

VREME JE DA PRESTANEMO DA LUPAMO GLAVOM O ZID, I DA NAPOKON ODUSTANEMO OD DIJETA I ISCRPLJIVANJA ORGANIZMA JER TO DEFINITIVNO NE FUNKCIIONIŠE!

Zato vas sve molim: usporite, odmorite, i jedite hranu koja podržava i ubrzava metabolizam kao što su zdravi šećeri, proteini, zasićene masnoće, so i hranu koja je bogata vitaminima i mineralima! Uživajte u životu, ugadjajte sebi, jedite koliko ste gladne i kada ste gladne, vežbajte umereno i gledajte kako vam telo zahvaljuje a masne naslage nestaju!

Leave a Comment